Υπέρηχος

Υπέρηχος ονομάζεται το μηχανικό κύμα με συχνότητα μεγαλύτερη από αυτήν που μπορεί να ακούσει ο άνθρωπος (περίπου 20.000 Hz). Με άλλα λόγια ο υπέρηχος είναι ένας ήχος τόσο ψηλός που δεν μπορούμε να τον ακούσουμε, καθώς το ανθρώπινο αυτί έχει κάποια όρια και δεν μπορεί να ακούσει πολύ ψηλούς ή χαμηλούς ήχους.

Εφαρμογές

Ο Υπέρηχος χρησιμοποιείται σε συσκευές απεικόνισης του εσωτερικού ενός ανθρώπου. Μια σημαντική εφαρμογή είναι η απεικόνιση του εμβρύου στις έγκυες γυναίκες. Ο Υπέρηχος παράγεται από ένα κρύσταλλο που δονείται εξαιτίας του πιεζοηλεκτρικού φαινόμενου. Μέσα στο σώμα ο Υπέρηχος ανακλάται στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη αλλαγή στην πυκνότητα. Ο παλμός που ανακλάστηκε επιστρέφει στον κρύσταλλο, ο οποίος πάλλεται και παράγει μια ηλεκτρική ώση, η οποία απεικονίζεται με κατάλληλη συσκευή(οθόνη).

Στο Ακτινολογικό Τμήμα του "Ασκληπιείου Vita" λειτουργούν 5 έγχρωμοι υπερηχοτομογράφοι (2 Envisor Expert, HDI 5000 SonoCT x-Res της Philips, Sonos 7500 της Philips και Voluson E8 Expert της GE) με την βοήθεια των οποίων εκτελούνται υπερηχογραφήματα: σώματος και αγγείων.

Υπερηχογραφήματα σώματος

Επιφανειακά όργανα, οφθαλμικοί κόγχοι (και έγχρωμο Doppler), θυρεοειδούς (και έγχρωμο Doppler) και παραθυρεοειδών αδένων, τραχήλου,μαστών, μαλακών μορίων και υποδορίου ιστού, μύες, αρθρώσεις, όρχεις (και έγχρωμο Doppler), πέους (και έγχρωμο Doppler).

Yπερηχογράφημα κοιλίας

Ήπατος, χοληδόχου κύστεως-χοληφόρων, παγκρέατος, σπληνός, νεφρών, επινεφριδίων, μεσεντερίων και παρααορτικών λεμφαδένων, ουροδόχου κύστεως, προστάτου, μήτρας-ωοθηκών.

Ενδοκοιλοτικά υπερηχογραφήματα

Ενδοκολπικά για τον έλεγχο μήτρας-ωοθηκών (και έγχρωμο Doppler) και ενδορθικά για τον έλεγχο του προστάτη (και έγχρωμο Doppler).

Υπερηχογραφήματα εγκυμοσύνης

  • Απλό υπερηχογράφημα κύησης (6η - 8η εβδομάδα)
  • Αυχενική διαφάνεια και PAPP-Α (11η - 13η εβδομάδα)
  • Β' ΕΠΙΠΕΔΟΥ (20η - 22η εβδομάδα)
  • Βιοφυσικό προφίλ και Doppler ομφαλικής αρτηρίας, μητριαίων αρτηριών και εγκεφαλικών αρτηριών (30η - 40η εβδομάδα).

Υπερηχογραφήματα με έγχρωμο Doppler αγγείων σώματος

  • TRIPLEX Καρωτίδων και σπονδυλικών αρτηριών, κοιλιακής αορτής, λαγονίων αρτηριών και αρτηριών κάτω άκρων, νεφρικών αρτηριών, αρτηριών άνω άκρων, φλεβών ανω άκρων, φλεβών κάτω άκρων.
  • Έλεγχος μοσχευμάτων και μετεγχειρητικής παρακολούθησης,
  • Έλεγχος μεταμοσχεύσεων και παρακολούθηση.
  • Έγχρωμο Doppler σπληνοπυλαίου άξονα.
  • Έλεγχος αρτηριοφλεβώδους επικοινωνίας (Αιμοδιάλυση).