Κολονοσκόπηση

Τι είναι η κολονοσκόπηση;

Η κολονοσκόπηση είναι η ενδοσκοπική εξέταση που ελέγχει τον βλεννογόνο (δηλαδή την εσωτερική επιφάνεια) του παχέος εντέρου. Το παχύ έντερο ονομάζεται επίσης και κόλον.

Η κολονοσκόπηση χρησιμοποιείται ως διαγνωστική εξέταση για τον έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού, ή επί παρουσίας οποιουδήποτε από τα συμπτώματα που αναφέρονται στη συνέχεια. Ο προληπτικός έλεγχος του καρκίνου του παχέος εντέρου γίνεται με την κολονοσκόπηση σε ανθρώπους χωρίς συμπτώματα επειδή όταν ο καρκίνος εκδηλώσει συμπτώματα σημαίνει ότι βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Με τον προληπτικό έλεγχο μέσω κολονοσκόπησης, ο καρκίνος του παχέος εντέρου δυνατόν να βρεθεί σε πρώιμο στάδιο οπότε η αντιμετώπισή του είναι ευκολότερη και με καλύτερα αποτελέσματα, πιθανόν και ίαση.

Η κολονοσκόπηση είναι προτιμότερη από οποιαδήποτε ακτινολογική μέθοδο, διότι υπάρχει η δυνατότητα λήψης βιοψιών, ή ενδοσκοπικής αφαίρεσης πολυπόδων, οι οποίοι δυνατόν μετά από χρόνια να εξελιχθούν σε καρκίνο παχέος εντέρου.

Πότε θα πρέπει να προγραμματίσω προληπτική κολονοσκόπηση για έλεγχο καρκίνου παχέος εντέρου;

Ο γαστρεντερολόγος σας θα σας συστήσει προληπτική κολοσκόπηση (ή κολονοσκόπηση) για έλεγχο καρκίνου παχέος εντέρου εάν βρίσκεσθε σε ηλικία άνω των 50 ετών. Ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων έχουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου, λόγω οικογενειακού-κληρονομικού ιστορικού ή ορισμένων παθήσεων. Αυτοί οι άνθρωποι προσβάλλονται σε νεαρότερη ηλικία, οπότε ο προληπτικός έλεγχος με κολονοσκόπηση θα πρέπει να ξεκινήσει νωρίτερα από την ηλικία των 50 ετών. Ρωτήστε τον γαστρεντερολόγο σας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Για ποιον λόγο ο γαστρεντερολόγος θα μου προτείνει να κάνω κολονοσκόπηση;

Οι ενδείξεις της κολονοσκόπησης περιλαμβάνουν:

  • Αίμα στα κόπρανα
  • Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου (διάρροια ή δυσκοιλιότητα)
  • Αναιμία που συνοδεύεται από κόπωση και αδυναμία
  • Κοιλιακός πόνος ή πόνος στο ορθό
  • Ευρήματα από το παχύ έντερο σε κάποια απεικονιστική εξέταση όπως αξονική, μαγνητική, PET, κλπ.
  • Ιστορικό νόσου στο παχύ έντερο (ελκώδης κολίτιδα, καρκίνος, προηγούμενη ανεύρεση πολυπόδων, κλπ.)

Τι πρέπει να κάνω πριν από την κολονοσκόπηση;

Ο γαστρεντερολόγος σας θα σας δώσει οδηγίες για το τι θα πρέπει να κάνετε πριν από την κολοσκόπηση (ή κολονοσκόπηση). Ο γαστρεντερολόγος θα σας πει ποια τρόφιμα μπορείτε και ποια δεν μπορείτε να φάτε καθώς και αν θα πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε κάποιο από τα φάρμακά σας για ορισμένες ημέρες πριν την κολονοσκόπηση.

Το έντερό σας θα πρέπει να είναι καθαρό από κόπρανα πριν από την κολονοσκόπηση. Ο γαστρεντερολόγος σας θα σας δώσει ένα ειδικό σκεύασμα που προκαλεί υδαρή διάρροια. Ενημερώστε τον γαστρεντερολόγο σας αν έχετε πρόβλημα να λάβετε προετοιμασία για κολονοσκόπηση.

Επέστρεψα στο σπίτι μετά από την κολονοσκόπηση. Πότε θα πρέπει να επικοινωνήσω με τον γιατρό που με εξέτασε;

Επικοινωνήστε με τον γαστρεντερολόγο σας αμέσως, εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα μετά την κολονοσκόπηση:

  • Πόνο στην κοιλιά, που είναι πολύ οξύτερος από ό,τι ο πόνος από την ύπαρξη αερίων, ή κράμπες
  • Φουσκωμένη και σκληρή κοιλιά
  • Εμετό
  • Πυρετό
  • Αποβολή μεγάλης ποσότητας αίματος από τον πρωκτό σας (ειδικά όταν έχει προηγηθεί αφαίρεση πολύποδα)

(Πηγή: http://peptiko.gr)