Γαστρεντερολογικό

Ο εξοπλισμός του Ενδοσκοπικού τμήματος με ενδοσκοπικά πρωτοποριακά μηχανήματα (HD, Zoom, χρωματογραφία) δημιουργεί νέα διαγνωστικά στανταρ.

Πραγματοποιεί γαστροσκοπήσεις,κολονοσκοπήσεις και πολυπεκτομές,τέστ αναπνοής. Σύντομα αναμένεται η πρωτοποριακή ενδοσκοπική κάψουλα.

Η γαστροσκόπηση είναι μια εξέταση που μας επιτρέπει να εξετάσουμε το πάνω μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα δηλαδή τον οισοφάγο, το στομάχι και τον δωδεκαδάκτυλο. Με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων μεταφέρεται η εικόνα του εσωτερικού των οργάνων αυτών σε μια οθόνη. Έτσι, μπορεί να αποκαλυφθεί οποιοδήποτε πρόβλημα που δεν έχει εκδηλωθεί ποτέ με συμπτώματα. Η γαστροσκόπηση γίνεται κατά κανόνα πρωί και ο εξεταζόμενος δεν θα πρέπει να έχει φάει τίποτα 6 ώρες πριν, αλλά ούτε και να έχει πιει τίποτα τις προηγούμενες 3 ώρες. Αν πρόκειται να γίνει λήψη δείγματος για να διερευνηθεί αν υπάρχει το ελικοβακτηρίδιο, θα πρέπει επίσης ο ασθενής να μην έχει πάρει φάρμακα για το στομάχι τις τελευταίες 10-15 ημέρες. Η εξέταση κρατά λίγα λεπτά και το σημαντικό είναι ότι δεν απαιτείται νοσηλεία.τα αποτελέσματα βγαίνουν λίγες ημέρες μετά την εξέταση.

Η κολονοσκόπηση είναι η ενδοσκοπική εξέταση που ελέγχει τον βλεννογόνο (δηλαδή την εσωτερική επιφάνεια) του παχέος εντέρου. Χρησιμοποιείται ως διαγνωστική εξέταση για τον έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού. Με τον προληπτικό έλεγχο μέσω κολονοσκόπησης, ο καρκίνος του παχέος εντέρου δυνατόν να βρεθεί σε πρώιμο στάδιο οπότε η αντιμετώπισή του είναι ευκολότερη και με καλύτερα αποτελέσματα, πιθανόν και ίαση. Η κολονοσκόπηση είναι προτιμότερη από οποιαδήποτε ακτινολογική μέθοδο, διότι υπάρχει η δυνατότητα λήψης βιοψιών, ή ενδοσκοπικής αφαίρεσης πολυπόδων, οι οποίοι δυνατόν μετά από χρόνια να εξελιχθούν σε καρκίνο παχέος εντέρου. Διαρκεί 15 έως 30 λεπτά της ώρας και γίνεται με τον ασθενή σε αριστερή πλαγία κατακεκλιμένη θέση. Η είσοδος του κολονοσκοπίου γίνεται από τον πρωκτό αφού προηγηθεί καταστολή για καλύτερη ανοχή από τον ασθενή. Για την εξέταση χρειάζεται καλή προετοιμασία 2-3 ημερών. Επικοινωνήστε μαζί μας προκειμένου να σας δώσουμε τις κατάλληλες οδηγίες.

Η Ενδοσκοπική Πολυπεκτομήείναι μια επεμβατική μέθοδος του Εξειδικευμένου μας Κέντρου και συνίσταται στην ανεύρεση, σύλληψη, εκτομή και αφαίρεση τού πολύποδα δια μέσου του ενδοσκοπίου. Η ενδοσκοπική πολυπεκτομή στηρίζεται στην βρόγχο και την διαθερμία. Ο βασικός χειρισμός είναι ο περιβρογχισμός του πολύποδα, η μερική σύνθλιψη του μίσχου και ο ηλεκτροκαυτηριασμός της βάσης. Στόχος της πολυπεκτομής είναι η αφαίρεση του πολύποδα πριν αυτός εξελιχθεί σε αδενοκαρκίνωμα.

Με τη βοήθεια της εξέτασης Τεστ Αναπνοής διερευνάται αν ο ασθενής έχει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το μικρόβιο που έχει τη δυνατότητα να επιβιώνει στο εξαιρετικά όξινο περιβάλλον του στομαχιού και είναι υπαίτιο κυρίως για την εμφάνιση του έλκους του δωδεκαδακτύλου και τη χρόνια γαστρίτιδα. Ο ασθενής πρέπει να μην έχει φάει τίποτα και να μην έχει πάρει φάρμακα για το στομάχι τις τελευταίες 10-15 ημέρες. Η εξέταση είναι πολύ απλή και τα αποτελέσματα βγαίνουν σε λίγες ημέρες.